E-bike, Fietsen

Een elektrische fiets kiezen

Oxford elektrische herenfiets

Informatie voor het kiezen van een geschikte elektrische fiets

Waar moet u op letten wanneer u een elektrische fiets koopt?

De elektrische fiets is tegenwoordig ontzettend populair. Het aanbod is daarom ook bijzonder groot. Iedere elektrische fiets heeft zo zijn eigen opties en we kunnen het ons best voorstellen dat u moeite heeft uw weg te vinden tussen al die mogelijkheden. Als dé fietsenspecialist van Kennemerland helpen we u natuurlijk graag om de juiste elektrische fiets bij uw wensen te vinden. Dit zijn alvast wat zaken waar u op moet letten wanneer u er een koopt.

Actieradius

De actieradius is de afstand die uw fiets kan afleggen voordat hij opnieuw opgeladen moet worden. Dat betekent niet automatisch dat fietsen met een lagere actieradius minder goed zijn. Als u vaak grote stukken fietst, raden wij echter wel aan om een fiets met een hoge actieradius aan te schaffen. De actieradius wordt uitgedrukt in een aantal kilometers. Houd er wel rekening mee dat het werkelijke aantal kilometers ander uit kan vallen door factoren als de wind, de bandenspanning, de trapondersteuning, de leeftijd van de accu en uw gewicht.

De plaatsing van de motor

Bij een elektrische fiets wordt de trapondersteuning verzorgd door een motor. Die kan op verschillende plekken in de fiets zitten. In de best verkochte fietsen zit een middenmotor. Deze zit bij uw pedalen en uw voorste tandwiel. Praktisch gezien houdt dat in dat de pedalen worden aangedreven en niet de wielen. Veel mensen vinden dat het meest comfortabel, omdat dat het dichtst bij de natuurlijke trapervaring komt.

Aan een voorwielmotor moeten mensen meestal even wennen, maar daar staat wel tegenover dat u minder kracht hoeft te zetten. Zelfs als de ondersteuning uit staat, fietst een elektrische fiets met voorwielmotor lichter. Bovendien is zo’n fiets goedkoper en vrij onderhoudsarm. Bij fietsen met een middenmotor of achterwielmotor zult u wat harder moeten trappen. Een achterwielmotor is daarnaast alleen mogelijk bij een derailleurversnelling, omdat er na plaatsing geen plek meer is voor een naafversnelling. Wel is dit het stilste type motor voor een elektrische fiets.

De bevestiging van de accu

De accu van een elektrische fiets kan in de fiets vastzitten, maar er zijn ook verwijderbare accu’s. Stalt u uw fiets normaal gesproken op een plek waar geen stopcontact in de buurt is? Dan raden we u een elektrische fiets met een verwijderbare accu aan. Deze kunt u namelijk van de fiets afhalen en in huis of op kantoor opladen. Een ander voordeel hiervan is dat de accu bij u binnenshuis minder te lijden heeft onder sterk wisselende temperaturen.

Soort versnelling

We noemden net al even de soorten versnellingen. Een derailleurversnelling is te vinden in sportfietsen met veel versnellingen, maar is alleen mogelijk bij een half of volledig open kettingkast. Dat maakt het onderhoud wel een stuk eenvoudiger. En dat is prettig, want een fiets met derailleurversnelling heeft doorgaans meer onderhoud nodig dan een fiets met naafversnelling. Een groot voordeel van de naafversnelling is dat u er ook mee kunt schakelen als u stilstaat.

 

Heeft u meer vragen of hulp nodig bij het kiezen van een e-bike? Neem dan contact met ons op of bezoek onze winkel