Fietsen

De geschiedenis van de damesfiets

Oxford Montana E-bike

De geschiedenis van de damesfiets

Iedereen weet het verschil tussen een herenfiets en een damesfiets. Maar er is genoeg veranderd sinds de tijd dat de eerste damesfietsen gemaakt werden. Door moderne technieken en verbeterde constructies is het tegenwoordig mogelijk om damesfietsen te maken die minstens even sterk zijn als herenmodellen. Hoe is dat zo gekomen? Daarvoor nemen we graag de geschiedenis van de damesfiets met u door.

De eerste damesfietsen

In de negentiende eeuw doken voor het eerst de fietsen op die in veel opzichten lijken op de fietsen die we vandaag de dag nog steeds gebruiken. De eerste modellen hadden ongeveer dezelfde constructie als de hedendaagse herenfiets. De horizontale bovenbuis en de diagonale onderbuis vormden met de zitbuis een driehoekige vorm. Een stevige constructie, maar voor dames in die tijd niet bruikbaar, omdat het voor vrouwen gebruikelijk was om lange jurken en rokken te dragen.

Om het voor dames toch mogelijk te maken om te fietsen werd de damesfiets uitgevonden. In dit model zit er weinig ruimte tussen de bovenbuis en de onderbuis, die bijna of geheel parallel lopen. De bovenbuis was echter wel nodig; zonder deze buis zou de fiets in tweeën breken. Een damesfiets was in die tijd een stuk minder stevig dan een herenfiets. Het was mogelijk om damesfietsen te verstevigen, maar dat leverde een veel zwaardere fiets op.

Moderne damesfietsen

Door de jaren heen heeft de techniek rondom de productie van fietsen niet stilgestaan. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was de mixte-frame bijvoorbeeld erg populair. Simpel gezegd zit de bovenbuis in dat soort modellen ongeveer halverwege tussen de onderbuis en waar bij herenfietsen de bovenbuis zit. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om fietsen te maken waarvan de onderbuis zo stevig is er helemaal geen bovenbuis meer nodig is. De bovenbuis zit in dat geval alleen nog maar op de fiets om hem herkenbaar te maken als herenfiets.

Ook de kledingkeuze van dames is sinds de tijd van de eerste fietsen sterk veranderd. Veel dames zouden tegenwoordig bijvoorbeeld prima op een herenmodel kunnen rijden. Dat houdt niet in dat er geen voordelen meer zijn voor de damesfiets. Voor senioren of mensen met rugklachten is de lage instap een groot voordeel. Dit maakt het veel makkelijker om op de fiets te stappen en toch nog aan de nodige beweging te komen.

Damesfiets kopen?

Wilt u een goede damesfiets kopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij zijn namelijk dé fietsenspecialist van Kennemerland. Bij ons vindt u de beste damesfietsen, herenfietsen en elektrische fietsen van merken als Azor, Merida en Oxford. Allemaal merken die bekend staan om hun betrouwbare kwaliteit.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het kiezen van een damesfiets? Neem dan contact met ons op of bezoek onze winkel